Tekijänoikeudet

”Mitä tulee tietää kuvien käytöstä?”

Kuvien kopioinnissa pitää katsoa, minkälaista kuvaa on kopioimassa. Tekijänoikeuslaki suhtautuu siihen, että miten paljon henkilön kädenjälki näkyy kuvassa, eli miten paljon itsetekemä kuva on. Esimerkiksi kaaviokuvaa voi vapaasti kopioida, sillä peruspohja on aina sama, vaikka niistä löytyy pieniä ulkonäöllisiä eroja, mutta muokatulla valokuvalla tekijänoikeussuoja pätee täysin. Ihmistä esittävän valokuvan kopiointi on vain sallittua valokuvan ottajan suostumuksella.

”Mitä tulee tietää tekstin tekijänoikeuksista?”

Tekstin lainaamista omaan kirjoitukseen, eli ”siteeraus”, on sallittua vain julkistetusta teoksesta eli teoksesta, jonka tekijä tai joku muu tekijän luvalla on jollakin tavalla saattanut yleisön saataville. Siteerattessa on muistettava mainita sitaatin lähde eli yleensä tekijän nimi ja lähdeteos. Siteerattavan tekstin laajuutta ei määritetä missään, vaan se on tilannekohtainen. Se ei saa olla liian pitkä, muttei liian lyhytkään, ettei siteerattavasta kirjoituksesta saada väärää käsitettä.

”Mitä tulee tietää videon tekijänoikeuksista?”

Kopioston digiluvalla olevia videoita ei saa kopioida lainkaan oikeudenomistajien valtuuksen puutteen takia.  Yle-kanavien ja MTV3-kanavan opetusohjelmia saa kopioida pysyvään käyttöön, muita ohjelmia kahdeksi vuodeksi. Netissä olevia videoita saa kopioida videon omistajan luvalla, jos hän on antanut videon julkiseen levitykseen, esim. CC-leimalla olevia videoita. CC-leimalla määritellään millaiseen käyttöön videoita saa kopioida.

”Millaisella lisenssillä jaat omat tuotoksesi netissä, jotta nettisurfailija tietää kuinka materiaalejasi saa käyttää?”

Creative Commons -lisenssillä saadaan selkeästi näytettyä, millaiseen käyttötarkoitukseen tuotoksia saa näyttää. (Ei kaupalliseen käyttöön, nimi mainittava jne. jne.)

 

Linkit:

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/4.3.html

http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/digilupa/digilupa_ukk/fi_FI/digilupa_ukk/

http://www.kopiosto.fi/kopiosto/ukk/fi_FI/usein_kysytyt_kysymykset/

http://creativecommons.fi/lisenssit/